Eroziunea smalțului dentar
Eroziunea dentară este o uzură chimică necarioasă a dinților sub influența acizilor (sau a mediului acid) din cavitatea bucală Mai precis, eroziunea dentară reprezintă o disoluție acidă progresivă a tesuturilor dure dentare (smalț, dentină) fără intervenția plăcii bacteriene.
Există și alte tipuri de leziuni dentare necarioase:
- Atriția : Atriția este o uzură dentară determinată de contactele funcționale sau nefuncționale dintre dinții de pe cele doua arcade. De multe ori, atriția este cauzată de „scrasnirea” necontrolată a dinților care apare in anumite afecțiuni precum bruxismul.
- Abrazia : Abrazia dentară este o uzură mecanică care apare datorită contactelor dintre dinți și alimente in timpul masticației. Abrazia poate aparea și în cazul folosirii unor periuțe de dinți cu peri prea duri, periajului agresiv, in cazul folosirii incorecte a aței dentare sau a obiceiului de a mușca frecvent obiecte dure (unghii, creionul, capace de la sticle etc.).
De multe ori, eroziunea dentara poate coexista cu atriția sau abrazia.
Exista tratamente speciale pentru eroziunea dentara ?
Eroziunea dentară nu trebuie întotdeauna tratată clinic. Controalele periodice regulate pot preveni apariția sau agravarea afecțiunii.
Totusi, in unele cazuri dentina devine expusă și este important ca dintele sa fie protejat pentru a preveni apariția sensibilitatii. Uneori, o simplă obturație fotopolimerizabila va rezolva problema. In situații mai avansate, medicul stomatolog va confecționa o fateta dentară sau o coroană.