Coroane Dentare

O coroana dentara este o piesa care acoperă întreagă suprafață a dintelui restaurând atât forma, cît și dimensiunea să originală. O coroana protejează și întărește structura dintelui, care nu poate fi reconstituit cu obturații sau alte tipuri de restaurări.

Deși există mai multe tipuri de coroane, cele metalo-ceramice (în culoarea dintelui) sunt cele mai populare. Ele sunt extrem de durabile, dar că cele mai multe restaurări dentare, ar putea avea nevoie în cele din urma să fie înlocuite. Coroanele de porțelan sunt făcute pentru a se potrivi cu forma, mărimea și culoarea dinților oferindu-vă un zâmbet natural,frumos, de lungă durată.

Situații în care sunt indicate coroanele dentare:

  • Dinți fracturați
  • Motive estetice
  • Dinți cariați
  • Dinți tratați endodontic
  • Dinți cu obturații mari
mostek

Ce presupune o coroană dentară?

9be70178-c7e2-4038-be4d-185b6205f730

O coroană dentară necesită de obicei 3-4 programări. Prima programare vă include mai multe amprente (forme) care vor fi folosite pentru a crea coroana particularizată. Un mulaj va fi de asemenea folosit pentru a crea o coroană temporară (provizorie).

Mulajul va rămâne pe dintele preparat pentru aproximativ două săptămâni, până când coroana dvs. nouă este fabricată de către un laborator de tehnica dentară. În timp ce dintele este anesteziat (amorțit), medicul dentist îl vă pregăti prin înlăturarea oricărui proces carios și conturarea suprafatelor pentru că viitoarea coroană să se potrivească în mod corespunzător. Odată ce aceste detalii sunt realizate, coroana temporară vă fi plasată cu ciment temporar și mușcătură dvs. va fi verificată pentru a ne asigura că este corectă.

La următoarea programare coroana temporară va fi îndepărtată, dintele va fi curățat, și noua dumneavoastră coroană va fi atent plasată pentru a ne asigura că spațiul și mușcătură sunt corecte. Veți primi instrucțiuni de îngrijire și indicații pentru controale regulate la cabinet.

Tipuri de coroane:

  • Metalo ceramice
  • Integral ceramice
  • din Zircorniu

Proteza dentară

Protezele dentare reprezintă lucrări de ordin protetic menite să subtituie dinții absenți de la nivelul arcadelor dentare. Astfel, protezele dentare pot fi parțiale (substituind un număr limitat de dinți, se ancorează prin mijloace speciale de dinții vecini) sau totale (substituind toți dinții, arcadele dentare fiind complet edentate – lipsite de dinți). Protezele dentare sunt confecționate din acrilat sau materiale total fizionomice

Despre protezele scheletate

Protezele dentare sunt împărțite în doua clase mari: proteze totale și proteze parțiale. Proteza scheletata face parte din categoria protezelor dentare parțiale mobile și este recomandata pacienților care mai au câțiva dinți naturali sănătoși. Aceasta este compusă dintr-un schelet metalic din crom-cobalt, învelit într-un material acrilic unde sunt poziționați dinții artificiali.

Proteză scheletata este o alternativă eficientă și modernă pentru pacienții care prezinta contraindicații la implantele dentare, din cauza unor boli ale organismului, cum sunt diabetul și afecțiunile cardiovasculare sau din cauza unor probleme ale cavitații bucale, cum ar fi igiena orală precară, lipsa osului care servește că suport pentru implant sau din pricina elementelor anatomice vecine care sunt în contradicție cu introducerea implantului.

De asemenea, timpul de efectuare al tratamentului cu proteza scheletată durează doar 3-4 săptămâni, spre deosebire de implantele dentare care durează circa 6 luni de zile. În cazul apariției unei probleme, proteza scheletată nu este total compromisă, deoarece se poate înlocui doar dintele cu problemă.

Punți dentare

O punte dentară (un pod) este o structură fixă și este un mod excelent de a înlocui dinții absenți. Există mai multe tipuri de punți dentare. Tu și medicul dentist veți discuta despre cele mai bune opțiuni pentru cazul tău.

Podul „tradițional” este cel mai popular tip și este, de obicei din metal și ceramică (porțelan aplicat pe un suport metalic). Acest tip de punte constă din două coroane care acoperă doi dinți de ancorare (dinți stâlpi) și la ei se anexează puntea (dinții artificiali); spațiul gol (breșă) este de unul sau mai mulți dinți.

Situații in care sunt indicate și cerute punțile dentare:

  • Umplerea breșei dentare (spațiului rămas dupa extracții dentare)
  • Menținerea formei feței
  • Împiedicarea înclinarii dinților vecini breșei (spatiului gol)
  • Reabilitarea funcției masticatorii si fonației
  • Reabilitarea zâmbetului
unnamed-5

Ce implică o punte dentară?

crowns

O punte dentară necesită de obicei două sau mai multe vizite. În timp ce dinții stâlpi sunt anesteziați, se pregătesc prin eliminarea unei părți din smalț, pentru a permite o coroană. Pe urmă se ia o amprentă foarte precisă, care va fi trimisă la un laborator dentar. În plus, va fi realizată o punte provizorie în cabinet care va fi purtată mai multe săptămâni, până la următoarea programare.

La o următoare vizită, puntea permanentă va fi atent verificată, ajustată și cimentată. Ocazional, medicul stomatolog poate cimentă puntea doar provizoriu, că să permită dinților și țesuturilor să se obișnuiască cu noua lucrare. Lucrarea protetică va fi cimentată definitiv la o următoarea programare. Vei primi instrucțiuni de îngrijire la încheierea procedurii. Periajul corect, folosirea aței dentare și vizitele dentare regulate vor prelungi durabilitatea noii lucrări protetice. Punțile dentare sunt foarte durabile, însă chiar și acestea pot avea nevoie de înlocuiri sau necesitatea de a fi re-cimentate din cauza uzurii.