Albirea dinților cu lampă fotopolimerică
Albirea dentară este una dintre procedurile de estetică dentară prin care Dicri-Med redă pacienților starea de bine și încrederea în sine.
Albirea dentară profesională se realizează în clinica stomatologică cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, precum lampă fotopolimerică.
Care sunt cauzele care duc la schimbarea culorii dinților?
Foarte puține persoane au un zâmbet complet alb, în mod natural, mai ales că odată cu înaintarea în vârsta, dinții sunt supuși acțiunii unor factori externi care duc la îngalbenirea sau pătarea acestora precum:
- alimente și băuturi care schimbă culoarea dinților (cafeaua, ceaiul, vinul roșu, afinele etc.)
- obiceiuri vicioase precum fumatul
- placa bacteriană/tartrul poate afecta în egală măsură culoarea dintelui natural
- tratamente îndelungate cu antibiotice
- mici traumatisme dentare – fisuri în smalț care favorizează formarea petelor pe suprafața dintelui
De la ce vârstă pot să îmi fac albire profesională a dinților?
Medicii stomatologi Dicri-Med recomandă albirea dentară profesională după vârsta de 18 ani, pentru ca pulpa dentară să fie complet dezvoltată.
În ce situație nu este indicată albirea dentară?
Albirea dentară profesională nu este indicată în următoarele situații:
- Atunci când pacientul suferă de afecțiuni ale ficatului, hematologice sau care afectează dintele din interior
- Nu este recomandată copiilor sub 18 ani și femeilor însărcinate sau care alăptează
- Înainte de finalizarea tratamentelor dentare necesare
- Pacienților alergici la substanțele folosite pentru albirea dentară
Cât timp își va păstra zâmbetul meu strălucirea după procedură? Cât de des pot apela la albirea dinților?
Efectele procedurii de albire dentară profesională pot dura și până la 2 ani, menținerea acestora fiind influențate de obiceiurile de viață pe care le are pacientul pe termen lung (fumează sau consumă cu regularitate alimente și băuturi colorante).
Albirea dinților poate fi repetată fără a afecta sănătatea dinților la un interval de 2 sau 3 ani.
Riscurile albirii dentare profesionale
Înainte de realizarea albirii dentare, indiferent de tipul de tratament ales, zâmbetul trebuie să fie curat și sănătos. Astfel, procedura profilaxiei dentare este necesară înaintea oricărui alt tratament stomatologic. Aceasta implică detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, air-flow și fluorizare și, pe lângă necesitatea pe care o prezintă înainte de orice tratament dentar, are și o mulțime de beneficii.
Nu există efecte secundare după albirea dentară, cu condiția să se respecte câteva indicații, precum:
- Indiferent de tratamentul de albire profesională ales, este recomandat ca igiena orală să fie păstrată precum înainte, cu periaj de 2 ori pe zi, suplimentat de folosirea aței dentare și apei de gură.
- După procesul de albire dentară, este indicat să se evite fumatul timp de 24 de ore, și pe cât posibil, este de preferat ca lichidele să fie consumate cu paiul pentru a evita colorarea.
- Deoarece dinții se albesc timp de 24-48 de ore și după ce tratamentul s-a încheiat, iar suprafața lor este mult mai absorbantă, în această perioadă nu este deloc recomandat consumul de alimente sau băuturi colorante precum cafeaua, ceaiul, fructele roșii, vinul, oțetul balsamic, sucul de tomate etc.
Metode de albire a dinților acasă
Medicii Dicri-Med, specializați în Estetică Dentară, nu recomandă tratamentul de albire al dinților acasă, fără indicația unui specialist. Astfel, iată care sunt dezavantajele acestor proceduri:
- Benzi pentru albirea dinților – concentrația de peroxid de hidrogen sau apă oxigenată a benzilor nu este recomandată pentru toți pacienții, iar dacă dinții prezintă carii, acestea sunt strict interzise. În plus, benzile pentru albirea dinților pot afecta serios gingiile.
- Albirea dinților cu bicarbonat de sodiu – Bicarbonatul de sodiu este o substanță care, în anumite condiții, poate afecta mucoasa orală, iar beneficiile sale sunt aproape inexistente.
- Pasta de dinți pentru albire – Aceasta nu este o metodă eficientă de albire a dinților, ci mai degrabă un mod de a menține culoarea acestora.
- Aparat pentru albirea dinților – Acest aparat poate cauza sensibilitatea dinților și gingiilor, neștiind ce substanțe sunt folosite pentru aplicarea pe dinți.
Mituri despre Albirea Dentară
1. Albirea dentară doare
Nu, albirea dentară nu doare, cât timp este realizată prin tratamente specifice, sub supravegherea și cu indicațiile medicului stomatolog.
2. Lucrările protetice (fațete, coroane) reacționează la tratamentul cu albire dentară
În ceea ce privește restaurările dentare preexistente, acestea s-ar putea să aibă nevoie de înlocuire după tratamentul de albire profesională, din pricina faptului că nu răspund la tratament, spre deosebire de dinții naturali.
3. Albirea dentară își păstrează efectele pentru totdeauna
Efectele acestei proceduri pot dura și până la 2 ani, în funcție de obiceiurile de viață pe care le are pacientul pe termen lung. Fumatul sau consumul de băuturi și alimente colorate pot duce, în timp, la schimbarea nuanței dinților.
4. Albirea dentară sensibilizează dinții
După tratament poate fi resimțită o sensibilitate, pentru o scurtă perioada de timp, la nivelul dintilor. Totuși, acest lucru nu durează mai mult de 24 – 48 de ore.